Cliëntondersteuning biedt u informatie, advies en ondersteuning bij vragen over zorg en welzijn. Cliëntondersteuners kunnen ook bemiddelen bij klachten en problemen. U kunt ondersteuning vragen op allerlei terreinen, zoals onderwijs, jeugdzorg, werk, inkomen, zorg, wonen en welzijn.

De cliëntondersteuner helpt u bij het oplossen van uw problemen en/of het regelen van hulp. Het doel is dat u daarna weer zelf verder kunt. Cliëntondersteuning is gratis.

Cliëntondersteuning aanvragen

Op deze pagina vindt u de gegevens van organisaties die cliëntondersteuning aanbieden in uw gemeente of regio. Kunt u hier niet vinden wat u zoekt, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Sociaal voor meer informatie over cliëntondersteuning in uw gemeente.

Heeft u een indicatie voor zorg uit de Wet langdurige zorg, dan kunt u voor cliëntondersteuning ook terecht bij het zorgkantoor. Het zorgkantoor geeft ondersteuning bij het uitzoeken en regelen van de zorg waarvoor u een CIZ-indicatie heeft.

In deze folder van de gemeente (PDF, 699,7 kB) vindt u de mogelijkheden van cliëntondersteuning in de gemeente Beekdaelen.

Recht op ondersteuning bij zorg en hulp

Een cliënt is iemand die zorg of hulp krijgt van een instantie. Of iemand die dit wil gaan aanvragen. Alle cliënten hebben recht op gratis cliëntondersteuning. Dat staat in de wet. De gemeente zorgt ervoor dat deze cliëntondersteuning beschikbaar is: het is een algemene voorziening.

Hulp en advies

De cliëntondersteuner kan u helpen om zelf te beslissen over uw hulp of zorg. Hij of zij geeft informatie en advies en regelt praktische zaken. Bij de gemeente en bij andere instanties.

De cliëntondersteuner komt op voor uw belang. Zodat u de hulp krijgt die u nodig heeft. De cliëntondersteuner kan helpen met:

  • uitzoeken waar de problemen zitten;
  • kiezen wat voor zorg of ondersteuning er moet komen;
  • de juiste hulp regelen;
  • verschillende soorten hulp op elkaar afstemmen;
  • bepalen of de hulp goed heeft gewerkt.

Onafhankelijk

Een cliëntondersteuner moet onafhankelijk werken. Dus los van de gemeente, het zorgkantoor of zorgaanbieders. Uw belangen staan voorop.

Heeft u het idee dat uw cliëntondersteuner niet onafhankelijk is, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Sociaal. U mag vragen om een andere ondersteuner.

Cliëntondersteuning bij zorgaanvraag

De gemeente zorgt ervoor dat cliëntondersteuning beschikbaar is voor iedereen die zorg of hulp wil aanvragen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van:

Ook bij een aanvraag die u niet bij de gemeente doet, maar bij een andere instantie, kunt u dus cliëntondersteuning krijgen. De cliëntondersteuner kan u ook helpen bij het ondersteuningsgesprek.

De beste cliëntondersteuning voor Beekdaelen

Gemeente Beekdaelen vindt het belangrijk dat de onafhankelijke cliëntondersteuning goed geregeld is voor iedereen. Vanaf 1 april 2020 doen wij daarom mee aan het landelijke ‘Koploperproject Cliëntondersteuning’. Dit project gaat over het verbeteren van het aanbod, de bekendheid, de toegankelijkheid en de kwaliteit van de cliëntondersteuning. Dat doen we samen met samen met partners en burgers.
Lees meer over Koploperproject Cliëntondersteuning.

Denkt u met ons mee?

Inwoners van gemeente Beekdaelen kunnen gratis gebruik maken van de diensten van een onafhankelijke ondersteuner. Bijvoorbeeld als u behoefte aan hulp op het gebied van onderwijs, jeugdzorg, werk en inkomen, zorg, wonen en welzijn. De onafhankelijke ondersteuner helpt u bij het oplossen van uw problemen en/of het regelen van hulp, zodat u daarna weer zelf verder kunt.

Deze zogenoemde ‘onafhankelijke cliëntondersteuning’ is een gratis gemeentelijke voorziening, waar elke inwoner gebruik van mag maken. De cliëntondersteuners zijn onafhankelijk en dus niet in dienst van de gemeente. Zij denken mee in het belang van de inwoner. Zij komen dus op voor uw belangen, zodat u de hulp krijgt die u nodig heeft.

Denkt u met ons mee?

Een goed geregelde cliëntondersteuning voor onze inwoners vinden wij erg belangrijk. We willen ervoor zorgen dat iedereen de ondersteuning kan krijgen die nodig is. Daarom willen we deze voorziening verder uitbreiden en bekender maken. Ook uw mening en ideeën zijn daarbij van harte welkom!

Wilt u met ons meedenken over hoe we de cliëntondersteuning verder kunnen uitbreiden en bekender kunnen maken? Laat het ons dan weten via r.van.oosterhout@beekdaelen.nl.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Iedereen is welkom!

Hoe meer inwoners van verschillende leeftijden met ons meedenken, hoe beter. Wij zoeken inwoners die al weten wat cliëntondersteuning is, maar juist ook inwoners die er nog niet bekend mee zijn.

Wij horen graag van u!

Hulpaanbod

Cliëntondersteuning

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Heel divers; afgestemd op uw hulpvraag 

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Wij ondersteunen mensen met een WLZ indicatie. Heeft u behoefte...

Activering en Begeleiding

De begeleiding en ondersteuning die geboden wordt, is per...

Organisaties

Cliëntondersteuning

Domicile-Limburg

 085-13 05 433 domicile-limburg.nlEijkenderweg 646361DDNuth

Woonvorm de Wissel

 088-35 05 000 radar.orgPastorijstraat 4k6361AENuth

PrivaZorg - Maas & Heide

 046-71 11 704 privazorg-maasenheide.nlBurgemeester Pijlsstraat 56365CGSchinnen

Vergelijk hulpaanbod