Tijdens je zwangerschap is het heel belangrijk om gezond te eten. Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor je baby, omdat ze een voedselinfectie kunnen veroorzaken of schadelijke stoffen bevatten. De kans hierop is klein, maar het kan hele nare gevolgen hebben zoals een miskraam, vroeggeboorte en hersenafwijkingen. Daarom is het advies om bepaalde voedingsmiddelen niet of minder te eten. Maak je niet ongerust als je een keer toch iets hebt gegeten wat hieronder genoemd wordt. De kans dat het schadelijk is, is klein.

Vis

Vis is een heel gezonde keuze als je zwanger bent. Eet 2 keer per week een stukje verse vis, zoals verse ansjovis, sardines, haring, Atlantische makreel, forel en zalm. Maar niet alle vis is gezond tijdens je zwangerschap.

  • Eet geen gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, zoals gerookte zalm, bokking, haring, sprot, forel of makreel. Als je ze door en door verhit kan het wel.
  • Eet geen rauwe schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, krab, mosselen, oesters, coquilles, kokkels. Als je ze door en door verhit, kan het wel.
  • Eet geen rauwe vis, zoals rauwe haring en sushi met rauwe vis.
  • Eet geen roofvissen, zoals zwaardvis, snoek, snoekbaars, paling, tonijn, haai en makreel. Eet ook geen zwaardvis uit blik.

Pas ook op met onderstaande voedingsmiddelen

  • Eet geen rauw vlees, zoals tartaar, carpaccio of halfdoorbakken biefstuk. Eet ook geen rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals filet américain, theeworst, ossenworst, parmaham, rauwe ham, rosbief, chorizo, salami of cervelaat. Als je ze door en door verhit, kan het wel.
  • Eet geen lever en eet maximaal 1 keer per week leverworst of paté.
  • Zorg dat je alle groente die je eet goed wast. Vooral de groente waar nog aarde aan zit en die je rauw eet. Eet geen rauwe kiemgroenten, zoals tuinkers of taugé. Als je ze door en door verhit, kan het wel. Het is goed voor jou en je baby om 250 gram groente (5 grote opscheplepels) per dag te eten.
  • Eet alleen eieren die hardgekookt of goed doorbakken zijn. Eet geen rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise of tiramisu. Uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig. Let bij tiramisu op dat er geen alcohol in zit.
  • Drink melk uit de supermarkt die gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Drink geen rauwe melk, dat is melk direct van een koe, geit of schaap. Als je de melk door en door verhit, kan het wel. Het advies is om twee tot drie porties zuivel per dag te gebruiken.
  • De meeste kazen zijn gemaakt van verhitte melk, zoals veel harde kazen, mozzarella en feta. Deze kun je gewoon eten. Pas op met zachte en harde kaas gemaakt van rauwe melk. Op het etiket staat dan 'au lait cru' of gemaakt van rauwe melk. Als je de kaas door en door verhit, kan het wel.
  • Eet geen kruidenpillen, -poeders, -drankjes of etherische oliën op kruidenbasis.
  • Gebruik geen voedingssupplementen met vitamine A.
  • Gebruik maximaal 1 theelepel anijs, dragon, venkel, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper per keer en eet ze niet elke dag.
  • Eet maximaal 2 tot 3 dropjes per dag en eet geen zoethoutstokjes.
  • Let op met cafeïne in koffie en thee. Cafeïne in koffie: drink maximaal 1 kopje koffie of 2 halve kopjes koffie aangelengd met melk. Of drink cafeïnevrije koffie. Cafeïne in groene, witte en zwarte thee: drink maximaal 3-4 mokken van 250 ml per dag, of meer als het slappe thee is.
  • Drink maximaal 1 mok anijs-, venkel-, kaneel- en zoethoutthee per dag. Dit geldt ook voor de melanges waar deze kruiden inzitten, zoals sterrenmix en sterrenmunt.
  • Drink geen alcohol, gebruik geen drugs en rook niet.

App ZwangerHap

De app ZwangerHap van het Voedingscentrum is een handige app om op te zoeken of een voedingsmiddel veilig is.

 

Keurmerk

Bron: Veilig eten

Vergelijk hulpaanbod