Jong zijn in coronatijd: hou vol!

Geplaatst op: 15 februari 2021

Je staat er niet alleen voor! De gevolgen van de coronamaatregelen, de lockdown en de avondklok, zijn ook voor veel jongeren elke dag voelbaar. Samen met vrienden erop uit trekken, naar school gaan, samen sporten of op stap gaan, kan niet zomaar meer.

Bij sommige jongeren lopen de spanningen thuis ook op.
Als je al zo lang het ‘normale’ leven moet missen, dan kan dat leiden tot allerlei zorgen en problemen. Misschien voel je onmacht en frustratie? Of ben je eenzaam? Het kan zelfs psychische problemen tot gevolg hebben. Hoe langer het thuiszitten duurt, hoe moeilijker het voor veel jongeren wordt.

Herken je dit? Weet dan dat je echt niet de enige bent en dat je altijd bij iemand terecht kunt. Erover praten en je hart luchten helpt. Maar je kunt ook van andere ondersteuning gebruik maken. We helpen je graag op weg:

 • Kindertelefoon
  Ben je tussen de 8 en 18 jaar en zit je ergens mee? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon, elke dag van 11 tot 21 uur. Bel gratis via 0800 0432 of chat via www.kindertelefoon.nl. Je kunt ook met andere kinderen en jongeren praten op het forum
   
 • @Ease
  Ben je tussen de 12 en 25 jaar? Je kunt online praten met vrijwilligers van @Ease over alles waar je mee zit. @Ease is bereikbaar via 043-205 81 06 en 06–82410040. Je kunt ook chatten via Facebook of Instagram. Openingstijden: maandag van 15.00 tot 18.00 uur. Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 15.30 tot 18.30 uur.
   
 • Luisterlijn
  Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je 24/7 terecht bij de Luisterlijn. Voor een luisterend oor of een goed gesprek. Dat mag anoniem en de hulp is gratis.Bel het landelijke nummer 0900 – 0767 of lokaal 045 - 571 99 99 (alleen de kosten voor je provider).) Chatten en mailen kan ook. De chat is geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur. Kijk op www.deluisterlijn.nl.
   
 • #skipdecoronadip!
  De coronatijd kan behoorlijk saai en somber zijn. Doe daarom mee met de #skipdecoronadip!: een challenge georganiseerd door het Rode Kruis, waarmee je 7 dagen lang in actie komt!
  Je kunt je gedurende heel februari 2021 aanmelden voor de challenge. Direct na je aanmelding krijg je een bevestiging per e-mail. Vanaf de volgende dag krijg je zeven dagen lang iedere ochtend een opdracht in je mailbox.
  Je ontvangt bovendien allerlei aanvullende tips die je helpen om ook ná de challenge positief te blijven denken. En je kunt via het Rode Kruis een gratis gesprek aanvragen met een coach.
  Meer weten? Kijk dan op: www.rodekruis.nl/campagnes/skip-de-coronadip/#toggle-id-5
   
 • eenzamejongeren.com
  Op dit platform vind je tips en een lijst van organisaties die jou kunnen helpen je eenzaamheid te doorbreken. Ook lees je er ervaringsverhalen van andere jongeren.
  Je kunt ook een zelftest doen: eenzame gevoelens zijn niet altijd een probleem waar je iets mee moet. Wanneer is het verstandig om in actie te komen?
  En op het forum kun je een vraag of berichtje achterlaten.
   
 • jongerenhulponline.nl
  Op deze website vind je een lijst van verschillende organisaties, die jou met uiteenlopende vragen of problemen kunnen helpen. Bijvoorbeeld als je je somber, angstig of eenzaam voelt. Of als je stress ervaart.
   
 • Fier
  Is er iets gebeurd wat je niet wilde? Heb je (huiselijk) geweld meegemaakt of word je bedreigd? Bij de chat van Fier (www.fier.nl) kun je anoniem je verhaal vertellen of je vraag stellen. Ook als je je zorgen maakt om iemand anders.
  Fier is 24/7 bereikbaar voor hulp en advies via 088 – 20 80 000 en aanmeldingen@fier.nl.
  Chatten kan ook. Dat kan op maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 6.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uur.
   
 • Veilig Thuis
  Gaat het thuis met jezelf niet goed? Of omdat er veel ruzie of spanning is thuis? Of misschien omdat je mishandeld wordt? Je kunt anoniem en gratis bellen met Veilig Thuis via 0800-2000 (dag en nacht bereikbaar). Je kunt ook bellen als je je zorgen maakt om iemand anders.
   
 • Centrum Seksueel geweld
  Voor iedereen die die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Je kunt veilig en anoniem bellen en chatten.
  Bel naar 0800-0188 (dat kan dag en nacht) of chat via www.centrumseksueelgeweld.nl.
  Chatten kan maandag tot en met vrijdag van 19.00 tot 6.00 uur en in het weekend van 20.00 tot 6.00 uur.
   
 • 113 Zelfmoordpreventie
  Denk je eraan om jezelf pijn te doen? Neem contact op met de vrijwilligers van www.113.nl. Zij zijn er dag en nacht om je te helpen. Bel gratis naar 0800-0113. Je kunt ook chatten via de website.

Je kunt uiteraard ook contact opnemen met je huisarts. En ook de jeugdconsulenten van gemeente Beekdaelen helpen je graag verder. Je bereikt de jeugdconsulenten via:

Vergelijk hulpaanbod