Op weg naar rookvrij spelen en opgroeien in Beekdaelen

Geplaatst op: 30 september 2020

Dat roken niet goed voor je is, is ondertussen algemeen bekend. Het is daarom heel belangrijk dat kinderen niet beginnen met roken en opgroeien in een omgeving waar niet gerookt wordt. Rookvrije omgevingen, zoals o.a. scholen, speelplekken en sportverenigingen, helpen hierbij.

Daarom komen er meer van deze rookvrije plekken in Zuid-Limburg, zo ook in de gemeente Beekdaelen.

Speeltuin ’t Sjravelheukske = rookvrij

In de gemeente Beekdaelen geeft speeltuin ‘t Sjravelheukske in Merkelbeek het goede voorbeeld. Deze speeltuin is rook- (en ook alcohol)vrij. De speeltuin ontving daarom uit handen van wethouder John Essers het eerste bord ‘Rookvrij’, vanuit het programma Rookvrije Generatie, als onderdeel van het regionale beleid Trendbreuk Zuid-Limburg.

“Kinderen horen gezond en veilig te kunnen spelen, daarom is een rookvrije speeltuin heel logisch”, aldus Marcel van de Zanden en Harry Teunissen, bestuursleden van de speeltuin.

Zuid-Limburg

De 16 Zuid-Limburgse gemeenten maken samen werk van het inlopen van de gezondheidsachterstanden in de regio via de aanpak ‘Trendbreuk Zuid-Limburg’. Belangrijk in de aanpak is dat gemeenten hierin samen optrekken met maatschappelijke partners om meer kinderen gezond, veilig en kansrijk op te laten groeien. De ambitie om te komen tot meer rookvrije plekken maakt onderdeel uit van het regionale gezondheidsbeleid 2020-2023 ‘Zuid Springt Eruit’ van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten.

Vergelijk hulpaanbod