Menu

Sexting door jongeren niet meer per se strafbaar

Geplaatst op:

Zelfgemaakte seksuele beelden privé uitwisselen mag, bij 'gelijkwaardige situatie tussen leeftijdsgenoten'.

Het is straks niet meer strafbaar als jongeren zelfgemaakte seksueel getinte beelden digitaal met elkaar uitwisselen (zogeheten ‘sexting’). Dat staat in een eerste versie van een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus van Justitie.

Sexting door minderjarigen wordt door Justitie nu nog behandeld als kinderpornografie. Grapperhaus wil dat veranderen. Sexting wordt tegenwoordig namelijk gezien als experimenteergedrag van jongeren in de leeftijd van het voortgezet onderwijs. Dit gedrag kan een normaal onderdeel zijn van de seksuele ontwikkeling van deze jongeren.

Alleen voor privégebruik

Er zijn wel voorwaarden: het verstuurde beeldmateriaal moet voor privégebruik zijn. Een jongere mag de beelden dus niet verder verspreiden tegen de wil van de ander. Daarnaast moet de sexting plaatsvinden in een ‘gelijkwaardige situatie tussen leeftijdsgenoten’. Hiermee bedoelt de minister onder andere dat de sextende jongeren de beelden vrijwillig met elkaar uitwisselen. En dat het verschil in leeftijd niet te groot is. Maar er moet ook gekeken worden naar of de betrokken jongeren ongeveer in dezelfde fase van hun seksuele ontwikkeling zitten.

Sexchatting van volwassene naar kind: juist wel strafbaar

Verschillende vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag worden met het nieuwe wetsvoorstel juist strenger bestraft. En in het voorontwerp van het wetsvoorstel is 'sexchatting' met kinderen nu duidelijk als strafbare handeling toegevoegd. Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen onder de 16 jaar, kunnen volgens de plannen van Grapperhaus maximaal 2 jaar gevangenisstraf krijgen.

Bron: Rijksoverheid

Vergelijk hulpaanbod