Waar u ook aan verslaafd bent, als u wilt stoppen is het prettig als anderen u daarin kunnen steunen of helpen.

Elkaar motiveren

Samen stoppen gaat vaak beter. U kunt elkaar motiveren en door moeilijke momenten heen trekken. Spreek bijvoorbeeld af dat u elkaar belt, als u het moeilijk heeft. U kunt dit natuurlijk ook afspreken met iemand die niet hoeft te stoppen.

Rekening met u houden

Vertel mensen dat u een serieuze poging doet om te stoppen met uw verslaving. En vraag of ze hier rekening mee willen houden. Dat iemand u bijvoorbeeld geen drankje aanbiedt. Of spreek vaker af met mensen die niet drinken, gokken, gamen of gebruiken.

Complimentjes motiveren

Houd anderen op de hoogte van hoe lang u al bent gestopt. Complimentjes zijn prettig en kunnen u extra motiveren.

Lotgenoten

Contact met lotgenoten kan ook helpen. U begrijpt elkaar beter, omdat u hetzelfde doormaakt. Lotgenoten komt u tegen wanneer u bijvoorbeeld in groepstherapie gaat om te stoppen. Maar er zijn ook forums op internet, waar u uw verhaal kwijt kunt. Bijvoorbeeld op de website Minderdrinken.nl van Trimbos.

Zelfhulpgroepen

Er zijn zelfhulpgroepen, waarin mensen met een verslaving elkaar helpen. In zo'n groep bespreken mensen hun verslavingsproblemen met elkaar. Door mee te doen aan een zelfhulpgroep, kunt u samen met anderen werken aan het (blijvend) stoppen met alcohol. Ook voor familieleden van verslaafden zijn er groepen.

Vergelijk hulpaanbod