Bent u door ouderdom, ziekte of een beperking zelf niet in staat om huishoudelijk werk te doen? En is er niemand die de taken kan overnemen? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Sociaal om hulp bij het Huishouden te vragen.

Ondersteuningsgesprek

Heeft u een melding gedaan bij de afdeling Sociaal? Dan wordt u waarschijnlijk uitgenodigd voor een ondersteuningsgesprek. Dit gesprek voert u met een consulent. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden.

Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor hulp bij het Huishouden in aanmerking komt. Wanneer er bij u thuis iemand is die de huishoudelijke taken nog wel kan doen, komt u niet in aanmerking voor hulp bij het Huishouden.

Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op het ondersteuningsgesprek? Lees dan de tips.

Voorliggende voorzieningen

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg.

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u hulp bij het Huishouden organiseren. Dit kan op 2 manieren:

1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura.

2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor hulp bij het Huishouden een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.

Vraag tijdens het ondersteuningsgesprek altijd om meer informatie over de eigen bijdrage, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Organisaties

Hulp bij het huishouden

Ikzoek huishoudelijke hulp

 088-43 03 082 ikzoekhuishoudelijkehulp.nlBrinkstraat 2107512EHEnschede

Zuyderland Huishoudelijke Hulp

 046-75 05 454 zuyderland.nlParklaan 106131KGSittard

Huishoudelijke hulp-blijvend geregeld

 085-44 44 090 homeworks.nlCruquiuskade 451018AMAmsterdam

Thuiszorginstelling

Buurtzorg Nederland - Buurtzorg Schinveld

 06-23 45 33 21 buurtzorgnederland.comA ge Water 206451CDSchinveld

Riny Post-Dohmen

 06-28 31 83 55Geerstraat 86447CBMerkelbeek

Buurtzorg Groot Nuth

 06-23 92 32 98 hulsberg.buurtzorg.netSchoolstraat 86336ARHulsberg

Vergelijk hulpaanbod