Als u langdurig ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt, moet uw werkgever uw loon doorbetalen. Heeft u geen werkgever, dan komt u in de Ziektewet terecht. Na 2 jaar kunt u een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV.
WIA aanvragen
Bent u na 2 jaar nog steeds ziek of arbeidsongeschikt? Dan kunt u misschien een WIA-uitkering krijgen. Vraag deze op tijd aan, uiterlijk na 1 jaar en 9 maanden ziekte. Anders komt u misschien zonder inkomen te zitten.
Een arts en een arbeidsdeskundige bepalen hoeveel procent van uw oude loon u nog kunt verdienen. Is dat 65 procent of minder? Dan komt u in aanmerking voor een WIA-uitkering.
De WGA en de IVA
Binnen de WIA zijn er 2 soorten uitkeringen:
- De WGA-uitkering is voor mensen die nog gedeeltelijk kunnen werken. Via de WGA krijgt u een uitkering als u door uw ziekte ten minste 35% arbeidsongeschikt bent.
- De IVA-uitkering is er voor mensen die minstens 80% arbeidsongeschikt zijn en weinig of geen kans hebben op herstel.
Het UWV bepaalt voor welke uitkering u in aanmerking komt.
Gedeeltelijk aan het werk
Kunt u nog gedeeltelijk werken, dan kan het UWV u helpen met het vinden van werk. U krijgt hierbij hulp van een arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige kan u ook helpen met een re-integratietraject.
Voorziening aanvragen
Als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, maar wel werk hebt, dan kunt u bij het UWV ook een voorziening voor werk aanvragen. Dit kan een hulpmiddel of hulp zijn. Bijvoorbeeld een aangepaste werkplek, een gebarentolk of een auto-aanpassing. Meer hierover leest u bij Werkplekaanpassingen.
Wajong
EenĀ Wajong-uitkering is speciaal voor mensen die al vanaf jonge leeftijd een ziekte of een beperking hebben.
WAO
De WAO is niet afgeschaft, maar geldt alleen nog voor mensen die op 1 januari 2006 al een WAO-uitkering ontvingen.