Veel mensen raken in de problemen door de gevolgen die het coronavirus heeft voor hun werk. De overheid heeft maatregelen genomen om banen te behouden. Deze maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven bijvoorbeeld hun personeel kunnen doorbetalen en zzp’ers niet zonder geld komen te zitten.

Overzicht steunmaatregelen en laatste nieuws

Een overzicht van alle steunmaatregelen vindt u op deze websites:

De steunmaatregelen kunnen de komende tijd nog wijzigen. Ook komen er misschien nog steunmaatregelen bij. Houd de websites dus goed in de gaten!

Tijdelijke voorzieningen voor ondernemers en zelfstandigen als gevolg van de Coronacrisis

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de overheid diverse maatregelen getroffen om ondernemers en zelfstandigen te helpen. Het kabinet heeft dinsdag 17 maart besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen.

U kun uw eventuele aanvraag of andere tijdelijke regelingen aanvragen via de reguliere loketten die hierna staan vermeld:

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)
en/of een lening voor bedrijfskapitaal

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers wordt opnieuw verlengd.

Deze ‘Tozo 3’ loopt van 1 oktober 2020 tot en met 30 juni 2021.

Aanvragen Tozo 3 per 1 oktober 2020

Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS): eenmalige tegemoetkoming van € 4.000

Hoort uw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de kabinetsmaatregelen rond het coronavirus? Lijdt u schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland?

Dan kunt u via de regeling ‘tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS)’ een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen. Deze tegemoetkoming wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor meer informatie, aanvragen en veel gestelde vragen kunt u terecht op de website van RVO.
Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen.

Advies en ondersteuning

U kunt gratis voor advies en met vragen terecht bij “155-Help een bedrijf”.
Dit hulploket is te bereiken via 088-9990155 of online via www.155.nl

Coronaloket Kamer van Koophandel

De Rijksoverheid heeft diverse maatregelen aangekondigd.
Op de website van de Kamer van Koophandel kunt u hierover meer lezen: www.kvk.nl/corona

TONK: tegemoetkoming voor woonkosten

Is uw inkomen aanzienlijk gedaald door de coronacrisis en heeft u hierdoor moeite met het betalen van uw noodzakelijke woonkosten, zoals huur, hypotheekrente en kosten van elektriciteit, gas en water? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen.

U krijgt maximaal 6 maanden TONK, tot en met juni 2021. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft. De hoogte van de TONK-uitkering hangt af van uw situatie. Er wordt gekeken naar de hoogte van uw (woon) kosten, uw inkomsten en welk deel van de kosten u nog zelf kunt betalen.

Woont u in de voormalige gemeente Nuth of gemeente Schinnen?

Dan kunt u voor het aanvragen van een TONK-uitkering terecht bij ISD Kompas. Uitgebreide informatie leest u op de website van ISD Kompas.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de consulenten van ISD Kompas. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12 uur via 088 – 450 20 00 en tonk@isd-kompas.nl.

Woont u in de voormalige gemeente Onderbanken?

Dan kunt u voor het aanvragen van een TONK-uitkering terecht bij ISD Bol. Uitgebreide informatie leest u op de website van ISD Bol.

Heeft u vragen? ISD BOL is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9 uur tot 16 uur en op vrijdag van 9 uur tot 13 uur via 045 – 525 37 47.

Corona Calculator & regelingencheck: snel inzicht in regelingen voor ondernemers

Er zijn online tools waarmee ondernemers snel kunnen zien welke regelingen voor hen gelden:

Goed om te weten

Steunmaatregelen kunnen samengaan. De overheid gaat misbruik bestraffen.

Vergelijk hulpaanbod