Zorg en ondersteuning

Fietsen

Wilt u ondanks uw beperking blijven fietsen, dan heeft u misschien iets aan deze tips.

Elektrische fiets (e-bike)

U kunt eens een elektrische fiets (e-bike) proberen. Dat is een fiets met een motortje dat op een accu loopt. Als u de trapondersteuning aanzet, hoeft u zelf minder hard te trappen. Op de website van de ANWB kunt u meer informatie vinden over elektrische fietsen.

Er zijn veel e-bikes te koop, die verschillen in bijvoorbeeld het gewicht of het soort trapondersteuning. Hoe kiest u een fiets die bij u past? U leest er alles over in de keuzewijzer van Blijf Veilig Mobiel. De bijbehorende checklist (PDF, 647,9 kB) kunt u thuis invullen en meenemen naar een fietsenzaak als u een fiets gaat uitzoeken.

U kunt ook een e-bike uitzoeken door vragen te beantwoorden in de digitale keuzehulp e-bike van Vilans Hulpmiddelenwijzer.

Alvast online fietsen kijken? De ANWB heeft een fietsenvergelijker.

Snorfiets of scooter

Als het fietsen u minder goed afgaat, kunt u een snorfiets of snorscooter nemen. Op de meeste snorfietsen hoeft u niet te trappen. Een snorfiets moet op het (brom)fietspad rijden en mag maximaal 25 km/uur.

Voor een snorfiets moet u een rijbewijs AM hebben. Tenzij u een autorijbewijs (categorie B) heeft. Mocht uw autorijbewijs om medische redenen niet langer geldig zijn, dan is het mogelijk om toch een rijbewijs AM te bemachtigen. Op de website van het CBR kunt u informatie krijgen over de medische beoordeling.

Driewielfiets

Een driewielfiets kan een uitkomst zijn als u niet (meer) op een gewone fiets of e-bike kunt fietsen. Door de 3 wielen valt de fiets niet om. U hoeft dus niet zelf uw evenwicht te bewaren. Kijk voor meer informatie over driewielfietsen op de website van de Fietsersbond.

Fietsen op een driewielfiets is vaak even wennen. In sommige gemeenten worden driewielfietslessen georganiseerd door een lokale welzijnsorganisatie of door de Fietsersbond. U kunt contact opnemen met de afdeling Sociaal om de mogelijkheden na te vragen.

Een aangepaste fiets via de gemeente

Misschien kunt u nog blijven fietsen met wat aanpassingen aan uw gewone fiets. Bijvoorbeeld met een zadellift of steunwielen. Maar het kan ook zijn dat u een speciale aangepaste fiets nodig heeft. U kunt hierbij denken aan een driewielfiets, vierwielfiets, rolstoelfiets of handbike. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van de mogelijkheden.

In sommige gevallen is een vergoeding door de gemeente mogelijk, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente kijkt waarvoor u de fiets nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Als aangepast fietsen voor u de beste oplossing is, dan komt u ervoor in aanmerking. U betaalt een eigen bijdrage. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Sociaal. Meer lezen over de aanvraag kan op de pagina over de Wmo.

U kunt ook zelf een aangepaste fiets of fietsaanpassing aanschaffen.

Vergoeding en eigen bijdrage

Een aangepaste fiets is meestal duur. Het kan zijn dat de gemeente een maximumbedrag heeft vastgesteld en dat u zelf een fiets mag uitzoeken. Als u boven het maximumbedrag uitkomt, moet u zelf bijbetalen.

Aangepaste fiets voor uw werk

Als u een aangepaste fiets nodig heeft voor uw werk, dan kijkt het UWV of u hier recht op heeft. U kunt bij het UWV een aanvraag indienen.

Zie ook